Inicijativa za dolazak djece iz poplavljenog naselja Strošinci, Općina Vrbanja, Vukovarsko-srijemska županija, krenula je od Bolnice „Prim. dr. Martin Horvat“ kada je ravnatelj Bolnice g. Marinko Rade predložio udruzi M.A.R.E. da zajednički omoguće boravak djece iz poplavljenih područja u gradu Rovinju, na način da M.A.R.E osigura smještaj, a bolnica hranu. Nevladine udruge Centar M.A.R.E – Model Aktivne Rehabilitacije i Edukacije, i Društvo osoba sa invaliditetom grada Rovinja-Rovigno udružile su se potom organizaciju dolaska djece. Udruga M.A.R.E uspostavila je kontakt sa središnjicom Hrvatskog Crvenog Križa u Zagrebu te gradskim društvom CK Vinkovci radi okupljanja grupe zainteresirane djece za dolazak u Rovinj. Na poziv se odazvala Općina Vrbanja (u čijem sastavu se nalazi naselje Strošinci) te je ubrzo dogovoren dolazak 35-ero djece od 1. do 8. razreda polaznika Osnovne škole Josip Kozarac Soljani.
U razdoblju od od 1.- 8. srpnja 2014. godine, 35 djece iz poplavljenog naselja Strošinci, u dobi od 6 do 15 godina u pratnji troje učitelja bilo je smješteno u Centru M.A.R.E (Udruga smještena u krugu rovinjske Bolnice) gdje im je svakodnevno pripreman i posluživan doručak. Ručak i večeru za vrijeme boravka djece u Centru osigurala je Bolnica „Prim. dr. Martin Horvat“ u svom restoranu. Osim
učitelja, dvoje zaposlenika Centra i dva volontera koji su svakodnevno brinuli o djeci, uz pomoć lokalnih udruga, klubova i pojedinaca osmišljene su dnevne aktivnosti, a ponajprije škola plivanja. Gospođa Tatjana Relić svakodnevno je djecu učila plivati, Udruga „Naš san njihov osmjeh“ pobrinula se za kreativnu radionicu na kojoj su se izrađivali suveniri za ponijeti kući, a klub Capoeira Amazonas Rovinj održao je zadnju večer prezentaciju brazilske borilačke vještine uz aktivno sudjelovanje djece.
Društvo osoba sa invaliditetom grada Rovinja-Rovigno, a posebno njihova predsjednica Mirjana Kmačič Pellizer angažirala je brojne lokalne poduzetnike i građane u nabavi osnovnih prehrambenih i dr proizvoda za boravak djece, te pomogla u organizaciji izleta i aktivnosti. U vidu sakupljenih novčanih sredstava te prehrambenih proizvoda, uključili su se privatni poduzetnici ugostitelji iz Rovinja, tvrtka ISTRAFRESH d.o.o te Pekarnica MRVISA.
U organizaciju se od početka uključilo i Gradsko društvo Crvenog križa Rovinj koje je osiguralo dio prehrambenih proizvoda za doručak, higijenske potrepštine te odjeću i obuću za socijalno ugrožene. Pučko učilište Grada Rovinja osiguralo je besplatne karte za dječju kino predstavu pa je jednu večer organiziran izlet u kino. U sklopu manifestacije „Večeri ribarske tradicije“, Turistička zajednica grada Rovinja počastila je djecu večerom u hotelu Adriatic nakon čega su djeca i njihova pratnja uživali u programu i koncertima. Za djecu je organiziran i jednodnevni izlet brodom na Crveni otok, a obitelj Pamić omogućila je izlet brodom sa staklenim dnom te uživanje u podvodnom svijetu u okolici grada Rovinja. Tvrtka Autotrans d.o.o osigurala je po potrebi prijevoz djece od Centra M.A.R.E do grada, a tvrtke Hrvatske autoceste d.o.o i Bina istra d.d. omogućile su slobodan prolaz bez naplate cestarine za autobus tvrtke Čazmatrans d.o.o koji je prevozio djecu u Rovinj i nazad kući.