U Rovinju, 1. kolovoza 2015. godine obilježit će se obljetnica stupanja na snagu Konvencije o kazetnom streljivu u organizaciji udruge Mine Aid, u suradnji s Centrom MARE, Zakladom “Hrvatska bez mina“ i  Invalidskim odbojkaškim klubom “Zagreb” te Hrvatskim centrom za razminiranje i Uredom za razminiranje VRH.
 
U tu svrhu, Invalidski odbojkaški klub “Zagreb”, čiji članovi su ujedno osobe stradale od mina i kazetnog streljiva, održat će pokaznu utakmicu sjedeće odbojke s ciljem promicanje pozitivne percepcije i važnosti socijalne integracije stradalnika, odnosno osoba s invaliditetom općenito. 
Istovremeno građane će se informirati o opasnostima od minsko eksplozivnih sredstava (MES) i neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS), te važnosti protuminskog djelovanja u RH. Kupnjom knjige „Crveni fićo“  Žarka Plevnika i sami će moći doprinijeti razminiranju, budući da je cijeli prihod od knjige namijenjen razminiranju Hrvatske.
 
Također, u poslijepodnevnim satima održati će se okrugli stol na temu: “Obveze, postignuća i utjecaj Konvencije o kazetnom streljivu” kojim se želi istaknuti problematika MESa i NUSa, obveze i povezanost Konvencije s drugim srodnim konvencijama. Okruglom stolu prisustvovati će predstavnici civilnog i vladinog sektora te će cjelokupni događaj ujedno biti i najava 1. Revizijske konferencije država članica Konvencije o kazetnom streljivu, koja će se održati 7.-11. rujna 2015. godine u Dubrovniku.
 
Pozivamo građane i posjetitelje da svojom prisutnošću obilježe obljetnicu, pruže podršku humanitarnoj akciji razminiranja Hrvatske i integraciji stradalnika u društvo.