U petak 18.03.2016. i subotu 19.03.2016. u Centru M.A.R.E. održati će se prvi od sveukupno 4 skupa građana u sklopu projekta „Snažni kao volonteri“. Nositelj projekta je Volonteski centar Istra, dok su sredstva za provedbu projekta osigurana od strane Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

Svrha projekta je edukacija potencijalnih volontera i postojećih organizatora volontiranja o raširenosti i mogućnostima volontiranja u zajednici, raznolikosti volontera i volonterskih poslova, i doprinosu volonterstva u rješavanju problema ili promoviranju pozitivnih pojava u lokalnoj zajednici.

Projekt ćemo provesti u suradnji s različitim organizacijama, prije svega s udrugama osoba s invaliditetom i sportsko-rekreativnim organizacijama, a dobrodošle su i druge organizacije koje se prioritetno bave promicanjem prava osoba s invaliditetom odnosno sportom i rekreacijom. Edukacija je otvorena svim građanima koji kasnije postaju provoditelji dijela projekta – javne volonterske akcije.

Aktivnosti u projektu se odnose na edukaciju i javnu akciju te će se provesti u 4 modula po 12 sati, dok će između susreta polaznici samostalno raditi uz mentoriranje od strane VCI. Teme na edukaciji bit će slijedeće: „Uvod u aktivno sudjelovanje građana u društvu“, „Volonterstvo“, „Komunikacijske vještine (nenasilna komunikacija, prezentacijske vještine itd.)“, Praksa! (poduka iz jedne nove vještine po izboru polaznika i planiranje javne akcije)“.

Temu za javnu akciju polaznici će sami odabrati, ovisno o njihovim zajedničkim interesima i sposobnostima pregovaranja u grupi.